Anii ’30 în memoria lui Horia Sima

(adaptat după voxnr.com)

– Ce funcţii aţi îndeplinit în perioada de pînă la numirea dumneavoastră în calitate de urmaş al Căpitanului la conducerea Legiunii?

– În perioada universitară am militat în organizaţiile studenţeşti, devenind în 1932 membru al Uniunii Naţionale a Studenţilor Creştini Români. După obţinerea diplomei am fost numit profesor în provincie. În această calitate, prin toate oraşele prin care am trecut, am fondat grupuri legionare.

Trebuie în acelaşi timp să înţelegem că în Mişcarea Legionară, la nivelul organizării locale, nu se proceda după sistemul partidist. Căpitanul nu numea şefi care să activeze doar la nivel politic în aria primită în stăpînire. El lăsa să lucreze iniţiativa legionarului. Astfel, şeful legionar îşi putea exercita influenţa şi talentul său de organizator. Poziţia în care era numit era recunoscută pe deplin de Căpitan doar după ce raporta Centrului reuşita activităţii sale. Avansarea era următoarea: „şef de cuib” – „şef de plasă” – „şef de regiune” – „comandant legionar”. De ce această procedură? Pentru că înainte de a avea dreptul să exercite anumite funcţii în Legiune, legionarul trebuia să dea dovadă că este apt de a conduce o unitate mai mică.

Astfel, şi eu am trecut prin cîteva examene. Înainte de a fi numit şef al regiunii „Banat” în 1935, am pus în fucţie mai multe grupuri locale legionare.  Întreaga Românie se împărţea în treisprezece regiuni. 

– După asasinarea Căpitanului şi a camarazilor săi de detenţie, regele Carol II a început o mare prigoană contra legionarilor. Cum aţi scăpat de masacaru şi cum a reuşit Mişcarea Legionară să reziste ca forţă politică organizată? 

– Dat fiind că eram o figură puţin cunoscută în Bucureşti, pentru că din anul 1930 am militat doar în provincie, comandamentul legionar secret de atunci m-a însărcinat, după arestările masive din 1938, să reorganizez Mişcarea. Am reuşit să mă ascund înainte de a fi depus în unul din lagărele de concentrare. Apoi am plecat imediat la Bucureşti, punîndu-mă la dispoziţia comandamentului legionar.

După asasinarea Căpitanului şi după şirul nesfîrşit de tragedii care au urmat,    întreaga poliţie şi jandarmerie şi-au concentrat forţele spre a mă captura. Se stabilise chiar şi un premiu de trei milioane de lei pentru capul meu. Cercul urmăritorilor mei s-a restrîns constant în jurul meu, pînă în momentul cînd, în februarie 1939, am decis să trec graniţa. A fost un moment crucial! La trei ore după ce am părăsit ultimul meu refugiu din Bucureşti, a sosit poliţia pentru a mă prinde. Dar, eu eram departe, într-un tren cu destinaţia spre Vest. Am reuşit să trec în Ungaria şi apoi, după numeroase peripeţii, am ajuns la Berlin.

Mişcarea Legionară a supravieţuit graţie faptului că, în ciuda masacrelor, au apărut noi centre de rezistenţă în temniţe, în lagărele de concentrare, în toată ţara, chiar şi peste hotare. Aceste nucelee de rezistenţă nu au fost organizate decît conform ordinii autentice, legionare. S-au format apoi unităţi mai mari, care la rîndul lor au a luat contact cu Comandamentul legionar suprem al cărui centru de gravitate se deplasase în străinătate.

Legiunea este un organism viu, şi după ce sunt torturaţi, decimaţi, supravieţuitorii de regrupează exact după principiile anterioare. Este rezultatul solidei educaţii primite de legionar în cuib. Acest lucru ne explică de ce vrăjmaşul se află mereu în faţa unui front legionar compact şi în faţa unei forţe politice organizate. Chiar fiind redusă la minimul existenţei sale – trei persoane – Legiunea rămîne prezentă în istorie şi îşi continuă misiunea. Ea nu poate pieri! 

Reclame

Un răspuns

  1. Traiasca Legiune si Capitanul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: