Agresiunea contra Siriei are la bază şi interese economice

siriya-660Despre aceasta a relatat într-un interviu dl. Ali Al-Ahmad, reprezetant al uniunii comerciale ruso-siriene. Interviul a fost acordat agenţiei de ştiri ANNA-News. Voi reproduce în următoare articole principalele idei şi cifre.

– Deja de doi ani continuă acest război nedeclarat. Ce se întîmplă cu viaţa economică din Siria, la moment?

– Într-adevăr. Această agresiune perfidă continuă deja de doi ani. Sunt forţe atît interne, cît şi externe care se implică indirect în viaţa politică, economică şi socială a Siriei. Este un lucru negativ, care duce la perturbări economice în diferite regiune ale ţării.

La graniţa cu Turcia deja nenumărate obiective industriale au fost fie distruse, fie acaparate de teroriştii finanţaţi din exterior. Au fost jefuite peste 4 mii de uzine mici, medii sau de mare capacitate – total jefuite şi scoase din funcţie. Cele mai multe dintre ele sunt uzine de textile şi de producţie alimentară.

Ca informaţie suplimentară, în Siria sunt peste 130 mii fabrici şi uzine cu diferite destinaţii şi de diferite mărimi.

Dintre acestea, la moment între 45-50% şi-au încetat activitatea. Iar cele rămase în funcţiune nu depăşesc 30% din capacitatea de lucru.

 – Atunci, cine şi cum mai ţine economia funcţionabilă? 

– Economia se ţine prin acei oameni care continuă să muncească la uzine. De notat că punctele industiale se află repartizate în mai multe regiuni ale ţări, fapt ce le fereşte de luptele locale care au loc între Armata Arabă Sirină şi insurgenţii străini. Cele mai multe dintre uzinele ce-şi continuă activitatea sunt de capacitate mică. Şi prin funcţionarea acestora, se asigură necesarul existenţei populaţiei.

Trebuie să mai adaug că Siria este o ţară străveche. Este aşezată favorabil din punct de vedere comercial. Sunt o mulţime de legături stabilite cu ţările din regiune. Şi chiar din producţia de contrabandă, se aduce în ţară doar ceea ce se cere. Din această cauză (dar şi din altele) a fost pornit acest război care a adus pînă acum daune de 60 miliarde dolari. Este o cifră enormă pentru un stat ca Siria. Se ştie că uzinele ocupate de insurgenţi (care ar trebui să coste 20 milioane dolari) sunt cumpărate pe bani de nimic (20-30 mii dolari) şi duse în Turcia.

 – Micii şi marii comercianţi, cum sunt influenţaţi de acest conflict?

– Nu toţi oamenii pot aprecia lucrurile care se petrec, nici chiar în condiţii de război. La fel a fost şi cu aceşti comercianţi. Dacă la început ei subestimau importanţa acestui război, acum îşi schimbă părerea. Cu atît mai mult în cazul în care le sunt acaparate afacerile sau le sunt ucise rudele.

 – Reiese că insurgenţii joacă şi un rol economic. Cine a tras alarma la acest pericol?

– Alarma referitor la implicarea economică (a Turciei, în primul rînd) nu a fost trasă doar de stat ci şi de oamenii de afaceri sirieni. Noi am sezisat agresiunea şi interesele economice ale Turciei şi am ridicat problema la cel mai înalt nivel. Avem jurişti, avocaţi care cercetează problema şi la moment deja avem dovezi clare că autorităţile tuceşti atacă nu doar suveranitatea politică a Siriei ci în primul rînd poporul şi economia acestui stat.

(va urma).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: