Siria – un război finanţat din exterior

al-qaeda.terrorDin partea a doua a interviului dat de Ali Al-Ahmed, reprezentant al Uniunii comerciale ruso-siriene. Sursa: ANNA-News.

– În Siria există şi o elită economică, formată din cei mai influenţi oameni de afaceri. Care este poziţia lor în acest conflict? Din unele surse am înţeles că unii dintre dînşii susţin opoziţia…

– Sincer să vă spun, există şi astfel de oameni de afaceri. Dar ei nu locuiesc în interiorul ţării, ci peste hotare – în Arabia Saudită sau Qatar. Iar nu puţini dintre dînşii locuiesc în Turcia. Acest lucru este deja ştiut: cercuri financiare influente din ţările sus-enunţate susţin material, financiar şi logistic terorismul din interiorul Siriei.
Însă dînşii cît pot să finanţeze? Pot da 1 milion de doalari, 10 milioane, 100 de milioane… Dar, aici este vorba de miliarde de dolari, aruncaţi în susţinerea insurgenţilor. Este cert că există o sursă de finanţare mult mai puternică şi ascunsă. De altfel, businessmanii din Arabia Saudită, Turcia şi Qatar nu sunt decît o umbrelă în această ecuaţie. Iar conform informaţiei noastre, principala sursă de finanţare sunt guvernele ţărilor menţionate anterior.

Vorbim aici de finanţarea directă a insurgenţilor, precum şi de livrarea de arme de porducţie străină. Proiectilele cu care sunt doborîte elicopterele, aruncătoarele de grenade anti-tanc precum şi majoritatea armelor opozanţilor sunt foarte noi, avansate. 

Potrivit informaţiilor veridice deţinute de noi, armele sunt livrate de serviciile speciale franceze, de CIA, şi de ţările din Liga Arabă.

– Dar, presupunem că există şi o parte de agenţi economici care susţin regimul. Cam cît de mulţi sunt?

– După cum am spus anterior, circa 10% din oamenii de afaceri au fugit în ţări străine. Alte 10-15%  au fost în incapacitate să-şi apere afacerile fiindcă acestea au fost învăluite de linia frontului şi le-au lăsat în grija statului. În schimb, restul, peste 70% sunt favorabile regimului şi îl susţin material şi financiar. Ţara mai are de suferit de pe urma exportului de uzine în ţări cu un climat mai paşnic (Iordania, Egipt, Turcia). Este de înţeles atitudinea oamenilor respectivi de afaceri, însă tot mai bine ar fi fost dacă uzinele ar fi fost mutate în regiunile paşnice ale ţării (malul Mării Mediterane).

– Care ar fi soluţia acestui conflict? Politică? Economică? Militară?

– Cînd am început că punem acest subiect în discuţie ne-am dat seama să este foarte dificil şi informaţiile sunt greu de pus cap la cap. Primeam înformaţii de la opoziţie că rebelii erau paşnici în timp ce ei utilizau arme. Primeam şi informaţii de la guvern care ne arătau potenţialul militar al  rebelilor…

Dar, este foarte important un lucru. În generarea conflictului, un rol cheie l-a avut un al treilea grup de interese. Nu e vorba de autorităţi, nu e vorba de demonstranţii paşnici iniţial, ci e vorba de insurgenţi care au provocat vărsări de sînge. Au fost destule cazuri cînd proteste paşnice au fost înăbuşite în sînge, fără implicarea Armatei. Acest lucru a fost făcut de ingurgenţi.

Socot că ieşirea din situaţie este prezenţa unei minţi lucide, care să gîndească la rece. Aceasta nu poate fi Occidentul, căci el face jocul teroriştilor, punînd accent pe emoţii şi pe pretinse „crime” ale regimului. Acel om ar putea fi şi este preşedintele ţării, însă există un mediu vicios care împiedică implementarea ideilor sale.

– Care ar fi sursele media care denaturează mesajul?

– Desigur, acestea sunt: Al-Jazerra, Al-Arabia, CBC, CNN şi altele care mereu provoacă la excese de emoţii.

Eu totuşi cred că acest conflict se va rezolva. Dar pentru asta trebuie ca forţele din exterior să nu mai alimenteze luptele. Şi de la sine, poporul sirian va alege pacea. Peste 95% din sirieni sunt oameni buni, care doresc să trăiească în pace, indiferent de religia altuia. Sirienii musulmani nu fav exces de zel, nu ucid pe alţii pentru credinţă. Islamul sirian este loial creştinismului şi altor religii. Islamul vahhabit, de import, însă este neloial. Este agresiv şi setos de sînge.

Astfel, mesajul meu faţă de sirienii loiali regimului şi faţă de cei rebeli este: să terminăm această luptă. Noi avem un duşman comun: America şi toţi aliaţii ei. Cel ce nu-şi cunoaşte duşmanul nu cunoaşte nimic în această viaţă. Acestea fiind spuse îi îndemn din nou pe cei din ambele tabere să îşi determine corect duşmanul. Şi acest duşman este unul comun.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: